Too many books?

You mean not enough bookshelves!

Boeken zijn schatkisten vol kostbaarheden

Het liefste lees ik een wat ouder boek, van de kringloop bijvoorbeeld, met zo’n muffig luchtje en waarvan de pagina’s ietwat vergeeld zijn. Waarvan je het geluid al kunt horen bij het omslaan van de verouderde bladzijden met ezelsoortjes en andere oneffenheden. De licht beschadigde kaft, die laat zien dat hij ooit op een andere plek heeft gelegen waar geleefd werd.

Nu staat het boek op een plank in afwachting, maar niet eenzaam tussen andere verhalen. Benieuwd wat de volgende reis hem zal brengen, welke ogen hij mag aanschouwen en welke handen hem zullen dragen.

Een boek dat niet alleen een verhaal vertelt, maar ook zelf een verhaal heeft meegemaakt. Wanneer ik dan mijn hand over de kaft laat glijden en ik voel dat ik uitgenodigd word tot nader kennismaken, wordt mijn nieuwsgierigheid al gewekt.

Een boek neemt je mee op reis door zijn eigen verhaal. Bij iedere bladzijde die je omdraait kun je waardevolle schatten ontdekken en in andere dimensies verkeren.

Je kunt vliegen, vluchten, dromen, aarden. Van gedaante verwisselen, energie waarnemen en diepe gevoelens voelen. Vele kleuren en beelden vormgeven in gedachten.

Een boek is een schatkist vol wonderen, dat alleen in gedachten tot leven komt. Een boek vertelt zijn verhaal, praat in eigen woorden tegen jou persoonlijk. Het is kwetsbaar, maar zeer krachtig tegelijk.

De woorden kunnen je raken, maar ook breken. Ze maken je vrolijk en verliefd of bedroeft en angstig, een tijdelijke staat van zijn waarin je kunt verdwalen, maar ook de weg weer terug kunt vinden.

Sommige zinnen versneller je hartslag, en andere stagneren je ademhaling. Verzuchten of gapen, verzitten of verstijven, maar ook troosten of verzachten en kalmeren.

Een boek is een resultaat van aanwezigheid. Een nalatenschap aan eenieder die het in het hart wil sluiten.

 

 

 

Wendy Minten

Boeken & Recensies