Mijn vaders hand- Bart Chabot

Gepubliceerd op 14 juni 2023 om 14:53

Momenteel lees ik een boek van Bart Chabot, ‘mijn vaders hand’. Een ontroerend en pijnlijk verhaal over zijn jeugd.

Het boek begint met een gesprek met een wijkverpleegkundige die Bart aangeeft dat het zeer slecht gaat met zijn vader. Ze vraagt hem of hij niet toch nog een keer langs wil komen, omdat zijn vader naar hem vraagt. Bart heeft al enkele jaren geen contact meer met zijn ouders.

In dit boek wordt pijnlijk aan het licht gebracht waarom dat zo is.

Jaren werkte ikzelf in de zorg en ik vond het zo schijnend om te zien hoe ouderen eenzaam en alleen achter de geraniums wegkwijnen. Natuurlijk is dat niet overal zo, maar in veel gevallen wel. De mensen blijven langer thuis wonen dus je ziet dat er veel eenzaamheid heerst.

Heel soms (zoals het geval van Chabot) zie je dat kinderen totale afstand nemen van hun ouders en nooit of nauwelijks meer langs komen. Het is niet aan ons om daarover te oordelen, want ieder huisje heeft z’n kruisje. Helaas in het geval van Bart, hangt er een groot kruis.

Toch is het ook niet aan ons om te oordelen over de ouders van Bart, want ook dat huisje heeft z’n kruisje.

Wat mij zo raakt in dit verhaal is dat volwassenen mensen zo hard kunnen zijn voor een kind, want het zijn niet alleen de ouders van Bart, maar de gehele omgeving van Bart (ja, incl buurman, leraren ect) die het vuur aan z’n schenen legde. Hij lijkt nergens een troostende of rustgevende schouder te kunnen vinden, een veilige haven.

Lieve mensen, kijk toch verder als je neus lang is! Niet ieder kind is gemaakt om stil in de schoolbanken te zitten, hou rekening met elkaar. Oordeel niet zo snel, kijk dieper. Doe je best om elkaar te begrijpen. Iedereen is speciaal en bijzonder, kijk eens met liefdevolle ogen naar elkaar om ware talenten te aanschouwen.

Lieve Bart, het spijt me dat je dit moest meemaken. Ik zie jou, hoor jou ❤️ en ik bewonder jou voor je kracht en doorzettingsvermogen ❤️ Je bent bijzonder en zeer speciaal!

 

Mijn vaders hand- Bart Chabot 

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ontroerend en ingrijpend, maar zo fantastisch geschreven!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.